De Brede Make.IT Academy

SAMENWERKING

 • Fyxxilab
 • Revive
 • Ekoli

INHOUD

Make.IT.academy biedt op maat gemaakte trajecten voor deelnemers van 7 tot 12 jaar, hun leerkrachten, ouders en andere begeleiders. Tijdens de workshops werken we met innovatieve en digitale technologieën, zoals robotica, bewegende LEGO bouwpakketten, digitale verhalenvertelling, het maken van ons eigen spel, en het ontwerpen en printen van creaties met behulp van een 3D-printer.

DOELGROEP

Kinderen in de naschoolse opvang tussen 7 en 12 jaar.

INCLUSIEVE AANPAK

 • Vertrouwde omgeving: We werken binnen de schoolomgeving tijdens de naschoolse opvanguren, volledig op maat en in overleg met de deelnemende school. Effect: Kinderen zijn bekend met de omgeving en voelen zich daardoor meer op hun gemak.
   
 • Samenwerking met middenveldorganisaties: Door samen te werken met de Brede School kunnen we ervoor zorgen dat we kinderen met een kwetsbare achtergrond bereiken. Effect: Zonder de hulp van de Brede School en de brugfiguren zouden deze kinderen niet bereikt worden.
   
 • Kostenefficiëntie: We bieden de activiteiten gratis aan. De kosten mogen geen drempel vormen voor STEM-activiteiten. We proberen de materiaalkosten te beperken door zoveel mogelijk te recyclen. Effect: Iedereen kan deelnemen.
   
 • Co-creatie: Het doel is om leerlingen tijdens de naschoolse opvang te betrekken bij verrassende en innovatieve workshops voor langlopende, op maat gemaakte projecten. De deelnemers staan centraal en werken samen om oplossingen te bedenken voor relevante problemen in hun leefwereld. Ze werken in groepen aan hun ideeën, van brainstormen tot het maken van prototypes.Effect: Co-creatie is de basis om van de deelnemers jonge sociale vernieuwers te maken.
   
 • Training voor begeleiders: We betrekken leerkrachten, ouders en andere begeleiders, waarbij we sterk inzetten op peer-to-peer leren en het verbinden van beide doelgroepen. Effect: Door hun begeleiders en leerkrachten te trainen, kunnen we de resultaten op een duurzame manier verankeren en een blijvend aanbod garanderen.
   
 • Toonmomenten: We koppelen toonmomenten aan reflectiemomenten: aan het begin van elke workshop vragen we deelnemers waar ze de vorige keer vastliepen en welke oplossingen ze in de komende workshops willen verkennen. Na afloop van het hele traject is er een open toonmoment voor iedereen die geïnteresseerd is.
   
 • Direct na schooltijd: Alle sessies vinden direct na school plaats, tijdens de naschoolse opvang. Effect: Kinderen hoeven niet te reizen om deel te nemen. Voor velen is deze activiteit in plaats van de reguliere naschoolse opvang, dus ouders hoeven hun schema niet aan te passen.
   
 • Begrijpelijkheid: Fyxxi heeft veel ervaring in het communiceren met kansengroepen. We streven ernaar om tijdens al onze workshops voornamelijk visueel materiaal te gebruiken en dingen uit te leggen in plaats van lange teksten. Liever kort en krachtig! Effect: Bewustwording over het belang van begrijpelijkheid draagt bij aan het betrekken van iedereen bij het verhaal.
   
 • Productgerichte aanpak: De deelnemers werken naar een werkend prototype om hun probleem op te lossen. Hands-on is ons motto en het ontwikkelen en maken van dingen is ons doel.
   
 • Partnerschap met ouders: Ouders worden uitgenodigd om deel te nemen aan bouw- en experimenteersessies. We hebben gemerkt dat ze vaak even langskomen als de kinderen worden opgehaald en blijven hangen. Tip: Geef hen een tijdstip door dat eigenlijk een kwartier vroeger is dan het geplande einduur. Zo hebben ze alle tijd om mee te doen en nieuwsgierig te zijn.