STEM op het speelplein: Ronse
SAMENWERKING
- Stedelijke speelpleinwerking en sportkampen Ronse
INHOUD
"Let's STEM Together" heeft een strategische samenwerking geïnitieerd met de lokale sportdienst en speelpleinwerking van Ronse. Binnen het bestaande aanbod van deze partners is specifiek aandacht besteed aan de integratie van STEM activiteiten. Deze activiteiten zijn doelgericht afgestemd op de context door workshops voor te bereiden die in lijn zijn met het actuele thema. Kinderen kregen aldus de gelegenheid om deel te nemen aan workshops over stemactiviteiten, geïntegreerd in het bestaande aanbod van zowel de sportdienst als de speelpleinwerking. De planning en uitvoering van deze activiteiten werden nauwgezet voorbereid door studenten van de Arteveldehogeschool, en vervolgens grondig besproken en afgestemd met de begeleiders en animatoren van zowel de sportdienst als de speelpleinwerking.
DOELGROEP
- Kinderen tussen 7 - 12 jaar
- Jongens en meisjes
- Anderstalige kinderen
INCLUSIEVE AANPAK
- Vertrouwde plek: De speelpleinwerking en sportkamp gaan altijd door op dezelfde locatie. De stem-activiteiten zijn door gegaan op deze locaties. De kinderen zijn de plek niet vreemd omdat zij elke vakantie aanwezig zijn. De workshops werd geïntegreerd in de dagelijkse werking. Effect: drempelverlagend voor kwetsbare jongeren.
- Middenveldorganisatie: Let’s stem Together heeft samenwerkingen gestart met de lokale speelpleinwerking en de lokale sportkamp. De workshops werd geïntegreerd in de dagelijkse werking. Effect: deelnemers zijn vertrouwd met de organisaties waardoor de toeleiding gemakkelijker verloopt.
- Betaalbaarheid: De kinderen betalen niet voor de STEM activiteiten, maar wel voor de sportkamp en speelpleinwerking. Bij de sportkamp en speelpleinwerking werken met een Uitpas tarief. Er werd geen extra bedrag aangerekend voor de STEM activiteiten.
- Co-creatie: Een divers scala aan materialen werd aangeboden tijdens de stemactiviteiten, waardoor een stimulerende omgeving ontstond waarin kinderen de mogelijkheid kregen om te experimenteren. Het benadrukken van het feit dat er geen sprake is van fouten en het ontmoedigen van het concept van fouten was tevens van cruciaal belang. Effect: Het proces ligt volledig in handen van de deelnemers.
- Train de begeleider: De begeleiders en jongeren van Lejo vzw ontvingen ondersteuning van een projectmedewerker van Buurtmakers om een beter begrip te krijgen van circulair denken en deze benadering onder de knie te krijgen. Ze werden aangemoedigd om kritisch na te denken en circulair denken toe te passen.Effect: De organisatie en jongeren leren werken met stem. Ze leren hierdoor autonomie opnemen voor stem-activiteiten te ontwikkelen.
- Toonmoment: Na een verkennend proces met diverse materialen hebben de kinderen zelfstandig hun eigen materialen ontwikkeld. Deze ontwikkelde materialen zijn vervolgens grondig getest na het experimentele stadium.
- Productgericht werken: De workshops concentreerden zich op het proces, waarbij er consistent aandacht was voor de productontwikkeling. Na elke fase werd het resulterende product zorgvuldig getest en vervolgens verder verfijnd en geoptimaliseerd.